Det ser dystert ut på tvättmaskinsfronten...

Min man håller på o grejar med den där hemma, men det går visst inget vidare =( Så det lutar åt att det blir en inköpsresa annandag jul. Inget vi har råd med egentligen. Har vi tur hittar vi en begagnad, men jag har ju lite önskmål också...

Själv är jag vid Näs igen, just nu försöker jag lägga barnen. Malte skriker som besatt, han vill inte gå o lägga sig! Den pojken tror att man aldrig behöver sova, han tar knäcken på både mig och min man!

Under dagen har Johanna varit på BVC och hon gick igenom besiktningen u.a och fick dessutom en spruta! Och ungen säger inte ett ljud, imponerande! Det som var skönast var att vi inte fick ett enda klagomål, det var en annan sköterska idag. Det är annars så tråkigt att gå dit när man vet att det alltid blir nån slags anmärkning.

Innan dess var vi med barnens morfar på Överskottsbolaget i Strängnäs och handlade choklad till fiskeklubbens årsmöte. Det blir lite lotterier =) Känns kul att köpa choklad för 500kr!!! Har man sen tur kanske man får ta del av det också. Blir bra färdkost när vi ska ner till min syster dagen efter *haha*


Nu håller vi tummarna för att alla somnar, så jag också kan göra det!


IKEA snart kommer vi, be afraid!

Dom stora barnen har kommit hem från dagis, just nu tittar dom allihop på barnprogram. Här är alldeles tyst, lilla Cattsy ligger vid järnspisen o sover, känns nästan overkligt.. Har jag verkligen fyra små barn i det här huset? Jaja, det går väl över misstänker jag...

Snart ska jag ut o ge lite djur, sen göra oss iordning så vi kommer iväg till IKEA. Hoppas det inte är halt när vi åker, det var det i morse så det räckte enligt min man som fick sladd på bilen när han mötte bussen på väg till jobbet. Allt gick som tur var bra, vi har vinterdäcken på o så, men ändå, det är otäckt! Fast vi föredrar nästan vinterväglag, det får folk att dra ner lite på hastigheten så man slipper alla vansinnesomkörningar. Det är inte klokt hur vissa kör!

Egentligen vill jag vara hemma o mysa framför järnspisen precis om katten. Baka busselulle och se fram emot första advent. Men det blir nog tid för sånt också. Imorgon ska jag och barnen åka med pappa till Strängnäs o köpa choklad i mängder! Men inte till mig =( utan till fiskeklubbens chokladlotteri som jag brukar anordna vid varje årsmöte. Vissa kommer enbart för det *haha* Vi gör det aldrig för att håva in pengar till klubbkassan utan det är en trivselgrej. Alla pengar går tillbaka i form av vinster, så alla har chansen att vinna nåt. Så ska det vara tycker jag!


Så göra vi när vi tvättar våra kläder...

Idag är jag och småpojkarna hos min pappa och tvättar. Har MÄNGDER med tvätt, men ingen maskin, den är sönder! Vi ska fixa en ny, men jag är snål och vill vänta till mellandagsrean, inbillar mig att jag kan få mer maskin för pengarna. Jag drömmer om en större maskin...

Idag var Johanna krånglig igen med påklädningen, så dom blev en kvart försenade. Vilket innebär att min man kommer försent till jobbet. Vi kommer nu sätta hårt mot hårt, krånglar hon så får hon inte följa med till dagis, man kan inte komma sent varje dag! Börjar hon bli sexårstrotsig månne? Hon fyller ju i februari. Och så har man en treårstrotsig pojke, som säger nej sjuttielva gånger om dagen. Det är underbart med småbarn!
Det där med trotsperioder vet jag förresten inte om jag håller med om riktigt. Ja, att dom blir MER trotsiga vissa perioder, annars är dom ju rätt allmänt trotsiga, särskilt mot sina föräldrar. Tycker det är svårt det där. Jag menar, hur sätter man bäst gränsen? Det får ju inte bli för mycket trots, samtidigt ska dom lära sig att stå på egna ben och ta för sig här i livet. Finns det ingen steg-för-steg bok för sånt här?

Imorgon styr vi kosan uppåt Kungens Kurva. Vi ska leverera en kaninhane, sen ska vi köpa höhäckar och matskålar åt kaninerna på IKEA. Dom har jättebra korgar för det, du kan se på den här bilden där Isak och Sanduddens Abbe är med hur dom ser ut. Matskålen kommer också från IKEA, dom kostar 2 kr styck där!


Trolltyg i tomteskogen

Nu kommer den - julkänslan! Idag vill jag blogga om Trolltyg i tomteskogen, kanske den bästa tecknade film som nånsin gjorts? Nostalgi på högsta nivå! Stor sorg att den inte visas på TV längre! Men jag har den på skiva =)
Idag har jag känt mig precis som trollmor i klippet jag lagt in här. Försökt sätta fart på ungarna, minstingen han befinner sig överallt samtidigt. Ungarna kivas. När vi skulle iväg till affären fick jag snabbt slänga ihop en tofs bak i huvet, det var allt jag hann. Ingen dusch ingenting. "Nu ska jag göra mig vacker"
Frågan är: Var är Fjant?



Goethes Erben

Bara för att jag kom på att söka på Youtube efter dom...

Mycket känslor, ibland svåra att begripa sig på.. Men av nån underlig anledning tycker jag dom är så schreckligt bra! Kan man lite tyska underlättar det dessutom =)


Vi behöver en ko!





Okej, jag röjde inte diskbänken igår, men det här är ju löjligt! Sveriges bönder har fått ett uppsving, här dricks mjölk som aldrig förr!
Arla behöver inte oroa sig...





Saffransbröd (Lussekatter)



50g jäst
200g smör
5 dl mjölk
1g (2 paket) saffran
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
ca 1,5 l vetemjöl

Uppvispat ägg till pensling

Smula ner jästen i degbunken. Smölt smöret och tillsätt mjölken, låt blandningen bli fíngerljum.
Lös jästen i lite av degvätskan och tillsätt sen resten.
Stöt saffranet med mortel tillsammans med en nypa socker. Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och det mesta av mjölet och arbeta deen blank och smidig. Jäs övertäckt till dubbel storlek, ca 30-40 min.
Knåda degen på mjölat bakbord, dela den sedan och gör tex lusskatter eller saffranskrans. Saffranskransen kan fyllas med en blandning av ½ dl mald sötmandel, ½ dl socker och 3 msk smör. Då kavlar man ut halva degen till en avlång platta ca 50x30 cm stor bred på fyllningen och rulla ihop längs långa sidan. Lägg rullen i en ring på en plåt och klipp snitt som viks åt sidorna.
Jäs det utbakade brödet till dubbel storlek, pensla med ägg och grädda sedan. Lussekatter ca 5 min i 250 graders ugnsvärme, krans ca 20 min i 200 graders värme. Låt bröden kallna övertäckta med bakduk.

Receptet är hämtat ur tidningen Mat-Land, bilaga till Land nr 47 1988

Det bästa receptet jag äger, lussekatterna blir alltid jättegoda och jag får massor med beröm, stora och luftiga! Gillar det då man inte behöver keso eller en massa andra konstiga saker som ofta är med i saffransbrödsrecepten.
Jag gjorde 20 st av degen (på bilden syns bara 19, den 20:e hamnade i min mun haha). Dessa blir STORA, vill man ha mindre får man ju dela degen i fler bitar såklart!
LYCKA TILL!!

Till ett humleblomster

TILL ETT HUMLEBLOMSTER

Tung och dum människa, ikullstjälpt
vid en dikeskant, öga mot öga

med ett humleblomster, "Geum rivale - mjukhårig
blommor lutande, blekröda":

Lyft upp ditt huvud, för din sort
din nacke ännu ej knäckt . . Jag viskar

till min granne här i gräset
mjukhårig - av min egen sort

Till ett humleblomster av Anna-Greta Sättare, 1987
Publicerad 8 december 2001
www.writerstoyou.com

Det faller nåt skit från himlen

Jag tror det kallas snö..



Idag har vi varit ute ett tag. Jag trodde jag skulle få vara ute i solen, den sken ju så fint. Men det gick tydligen över för när jag väl hade byltat på ungarna och tagit mig ut så var den borta. Sen mulnade det mer och mer o nu ser det ut så här i vårt trasiga verandafönster.
Min man gjorde bort sig, han gasade inte tillräckligt i backen så nu står han så fint i den nääästan uppe *hihi* Vi får väl se hur det går.. Han skulle ut o sanda nu.

Ikväll ska jag baka saffransbröd, klart inspirerad av Frances! Hon lyckades visst inge vidare bra med sina, får se hur det går för mig, återkommer..

Nu har jag tänkt för mycket igen...

Vuxna människa, att du aldrig lär dig! Grubblerier gör dig bara tyngre... Ack ack!

Idag har jag varit på BVC med Isak, det var 18månaderskontroll med läkarbesök IGEN! Han ville nämligen inte förra gången, tvärnit. Nu gick det faktiskt bättre. Hade med mig Malte som lite moraliskt stöd =)
Redan när vi kom in genom dörren började han trilskas, han kände igen sig sen förra gången o vill inte ta av sig jackan! Nänä, ha den på dig då.. Sen satte vi oss i väntrummet ett tag så han fick leka och lugna sig lite. O så in till läkaren. Först ville han inte alls, doktorn tog fram några kritor som han skulle måla med. Inte då, han bara skakade på huvudet. Då tog hon fram klossar. Och med Maltes hjälp så byggde han faktiskt med dom. Sen la jag ner pappret och kritorna på golvet och då målade han lite! Tänkte på när Malte var på samma kontroll förra året, han tyckte som Pippi Långstrump att pappret var för fjuttigt så han gick till den vita dörren och målade med stora tag *haha*
Sen var det lite undersökningar, kläm och känn, lyssna på hjärtat o titta i ögon, öron och mun. Viss protest men det gick. Så nu är han nybesiktigad och godkänd!

Nu ska jag krypa ner under täcket, håller på o förfryser fötterna! Lite varm choklad skulle nog inte sitta helt fel, kanske skulle göra mig lite

Kan inte sova!

I natt har det varit riktigt illa, har sovit några timmar bara. Dessa tankar som snurrar i huvudet, hur blir av med dom? Jag är så trött så tårarna rinner ska du veta! Blir ingen rolig dag det här, inte som det verkar just nu iaf.

Häpp! Idag är det slut med sötebrödsdagarna! Har njutit ett tag nu av att kunna äta vad som helst, innan min operation mådde jag dåligt av mycket. Tyvärr vill ju kilona som man gick ner komma tillbaka, nu ska jag skärpa till mig och återkomma dit jag var, gärna lite mindre ändå! Ska redovisa här hur det går med viktminskningen, blir svårare att fuska då =)


En ny nostalgitripp idag. Hör lite ihop med min sömn faktiskt. När jag var knappt 20 år gick den här skivan med Eskobar alltid i CD-spelaren när jag skulle sova. Skönt och avslappnande! Tumbling down...


Dagens nostalgitripp

Kent - Om du var här

Lite deprimerande faktiskt. Påminner om ungdomen, the hjärta&smärta osv. Men texten stämmer ganska bra in på mig just nu och dom är jäkligt bra så.. Lite Kent kan vara nyttigt =) O så älskar jag deras sätt att spela gitarr i videon! Tyvärr vill dom inte att jag ska lägga in den direkt så ni får nöja er med länken:

http://www.youtube.com/watch?v=5SF8c8hbA9I

Jag är en blodgivare

Men inte heller idag fick jag lämna blod!

Vaknade idag av ett sms, blodbussen befinner sig i Gnesta under dagen. Ja just det, hade glömt! Gjorde mig iordning o åkte ner, bara för att få veta att jag inte fick lämna blod. Gallopererade mig i juli o sånt är det sex månaders karenstid på. Bara att knalla hemåt igen. Den här ggn med. Förr ggn var jag nyopererad, ggn innan hade jag urinvägsinfektion o åt antibiotika. Ska det aldrig bli av att lämna blod?

Nu bakar jag brödbullar, andra plåten står i ugnen. Malte o Isak hjälpte till att baka ut. Så här såg dom ut innan gräddningen. Gissa vilka som jag gjort och vilka som barnen gjort?
Brödreceptet:
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=400238
Jag använde gröna linser.


O regnet det bara öser ner...

Nu tycker jag att vi skapar en lista med namnunderskrifter som vi kan skicka till regnmakaren, nu får han fasiken ge sig! Vad är tanken med det hela, att vi ska drunkna i lera? Dom enda som är någorlunda nöjda är ankorna, dom badar o står i. Skickar med en bild på den vi bytte till oss från Frances, lilla Arnold. Han är av rasen Svensk gul anka som vi har genbank för.

Annars är här lugnt. Jag har ont i huvudet, hoppas det ska ge sig nu efter två magnecyl. Ska ge mig till att grädda pannkakor o plättar till barnen. Själv mår jag ganska illa, beror säkert på huvudvärken. Får väl äta senare jag då.



Torsdag förmiddag

En och en halv dag kvar av arbetsveckan. Inte för att jag räknas till den arbetandes skara trots fyra barn. Men ändå.

I natt har jag sovit inte. Ligger o tänker o vrider på mig.. Katten satt dessutom utanför sovrumsfönstret o jamade, fick ge upp och släppa in henne tillslut. O så ont i halsen uppepå det! Synd om mig idag.



Vaknade med Rikard Wolff i huvudet, det var längesen.. Börjar Linda bli nostalgisk? Det här var det bästa jag hittade på youtube, duett med Eva Dahlgren. Ingår gör även en pojke som ändrar färg =)

Till Emilia (och er andra)

Min håruppsättning när jag stod brud vid altaret! Såg på hennes blogg (länk hittar ni till höger i min länklista) att hon har funderingar ;)
Det är uppsatta lockar med rosor, murgröna och pärlor samt en tiara från Nixa. Min syster är den som skapat kreationen. Lägger bilder både framifrån och bakifrån. Så vet ni ju allihop hur jag ser ut också! Fast jag kan avslöja att frun har kort frisyr nuförtiden =)




Skithund

Hon har pajat ett fönster på min veranda. Hon gjorde sig iaf inte illa tack o lov, men en ny ruta är inte gratis!



Mus till frukost

Lite halvmulet idag, men vi slipper åtminstone regnet.

Idag blev väckarklockan telefonen. Det var tandläkaren som meddelade att sköterskan Hugo skulle besökt idag var sjuk, så dom ställde in det hela. Det där känner vi igen, händer ofta för mig av nån anledning. Jaja, bara att ringa farmor, dagis och min man så alla var medvetna om det. Lycka till nästa gång!

Även Isak vaknade av telefonen. Jag passade på att ringa ögonmottagningen, fick tid till nästa månad. Mitt vänstra öga är lite konstigt, det är som en rullgardin över det med ljusflashar/vita blixtar emellanåt. Bra att kolla upp.

Sen la jag mig o gosade täcke igen. Vid det här laget hade Malte kommit upp också. Medan dom tittade på Barnkanalen passade jag på att slumra lite. Efter ett tag märker jag att dom håller på med nåt o leker tut med i mitt ansikte. Först försöker jag bara vifta bort dom, sen sätter jag mig upp o får då se vad det är dom har. En död mus!!! Iiiiäck! Jag fick bända loss den ur Isaks stenhårda grepp, han var jättearg på mig! Jag har inget emot möss och råttor, men döda vilda möss vill jag inte att mina barn ska tuta med i mitt ansikte.
Det enda trevliga i den här historien är att katten med största sannolikhet lyckats fånga "knaperråttan" som har suttit i mellantaket dag som natt. Haha!


 

Mårten gås

Igår firade vi Mårten gås avnjutandes en egenuppfödd gås!!! Tanken var att den skulle plockas och helstekas i ugnen, men när Lars hade hållt på o plockat den i flera timmar så sa han "jag flår den i stället för jag har ingen lust att stå här i tre timmar till". Så han kokade den istället, och sen delade vi upp köttet i mindre bitar. Resultat nedan, serverat med klyftpotatis, wokgrönsaker och sås. *mumma*



Sen la vi ungar, gav djur o satt vid datorn. Jag satt vid datorn, dom andra sov.

Idag händer ingenting särskilt vad jag vet. Hoppas tvättmaskinen behagar gå. Har som vanligt ett diskberg och skulle även behöva städa hos marsvinen. När jag nu kan hinna med det, lär inte bli innan det blir mörkt iaf. Vi får se.

Auf wiedersehn som tysken skulle sagt.

En snabbis

Min man kommer hem snart o jag har typ inte gjort nånting *gaaah*

Jo, jag har varit ute i skogen o jagat hund. Fick se från fönstret på övervåningen hur hon kutade runt uppe hos mina svärföräldrar. Skithund! Sprang ut i bara t-shirten o det var INTE kul kan jag säga, för hon sket i mig o sprang runt ute i skogen. Skithund igen! Nu är hon hemma iaf.

Här är hon, skruttan


Vi skulle vart hos veterinären idag för vaccination av både henne o lille Cassie (kattunge) men vi skjuter på det lite. Ikväll ska vi ju fira Mårten gås för 17!


Den här var längesen man hörde!

Varför då?
Hittade den på Yuotube, den är ju bra!!! Vilket år var det dom var med i Eurovision?

 

Brainstorm, My Star

Midnatt

Tittar på Allå allå emliga armén med laptopen i knäet. Älskar min laptop!!!

Dom senaste dagarna har varit som vanligt ungefär. Var ner till Gnesta igår o hämtade ut en skrivare jag köpt, billigt skit från netonnet. Försökte installera den igår, men det gick fan inte, först klagade den inte var inställd på USB-port ??? och när det väl funkade skulle jag beställa nya bläckpatroner. Knappast, hade just satt in sproilans nya. Fortsatte traggla med den idag, sen ringde jag supporten. Trots att skrivaren var billig var den fanimej inte gratis. Fick prata med en trevlig kille ;o) som guidade mig genom ställen på datorn jag aldrig utforskat *s* Tillslut var det löst!

I morgon blir det åter en vanlig tråkig fredag. Ska väl stå vid min diskbalja o tvättmaskin, byta blöjor, elda i järnspisen.. Kolla Idol på kvällen. Alla barnen är hemma så det blir väl film för dom. Isak är så söt, han vill bara se Pippi.. Gullegrisen min!

Här är några andra gulliga barn:



Natti natti!


Dimmigt idag!

Blev som vanligt sent igår, långt över midnatt. Klockan ringde åtta i morse, slumrade en liten stund till sen kastade jag mig upp. Vi skulle ju iväg till BVC. När jag väckt barnen, satt på dom kläder och tagit fram frukost ringer telefonen. Då är det från just BVC, läkaren var tvungen att åka hem till sjukt barn. Bara att stanna hemma! Behöver jag nämna att det är en kvinnlig läkare? Hade nog inte inträffat om det varit en manlig.

Så nu sitter jag här under täcket o myser. Dom två större barnen är på dagis, det är bara bröderna Bus att tampas med! Och dom är pigga ska du veta! Isak övar sig i den ädla konsten att gå och Malte leker med en traktor.

Ska väl igång med lite husliga sysslor, men just nu unnar jag mig att slappa!

Sen måndag kväll

På TV:n rullar Albert o Herbert.

Hugo hade namnsdag idag, han fick en bil och så firade vi med glass på eftermiddan. Tror han var nöjd med dagen! Annars har jag mest gjort husliga sysslor idap, o suttit vid datorn. Känner mig energilös..

Igår städade jag hönshuset, det är ett slavgöra! Tyvärr blir det svårt att ha hönsen där, det regnar in =( Ska minska på besättningen och släppa ihop dom i andra hönshuset. Satsar mer på kaninerna. Kaninbursbygget fortskrider förresten, hoppas på inflyttning denna veckan. Hoppas även på kaninungar, Dagmar är rätt tjockis nu.

Skriver mer en annan dag, måste nog sova nu..

Säng säng säng, sova sova säng säng säng...

Alla helgons dag

Gud vilket väder idag, kallt men klart o soligt, jättehärligt! Har varit ute o städat hos kaniner och marsvin. Sen har jag inte gjort så mycket mer än tagit det lugnt. Fick en serie extraslag när jag kom in på eftermiddan, det är så obehagligt, känns som man ska dö typ. Lär ju vara ofarligt men ändå, inget man blir glad av direkt!

Dagen stora GRATTIS går till Desirée som i torsdags fick två små pojkar!!!! Dom föddes för tidigt o får ligga på neontalen, men alla mår bra, det är huvudsaken! Nu håller jag båda tummarna för att dom ska få komma hem i god tid innan jul. Och då blir det fullt hus, hon fick en pojke i januar i år också, o så har hon en tjej som är i skolåldern. Bra jobbat! Det roliga är att hon har som mig nu, först en flicka och sen tre pojkar. Av nån anledning har vi alltid varit ganska lika varandra.

Måste erkänna att jag är bebissugen igen, men vi måste få ordning på ekonomin först. Sen kanske.. =) Johanna vill ha en lillasyster.

Igår kväll firade vi halloween med hattar och tutor och allt, barnen tyckte det var jättekul! Vi åt kyckling (egenproducerad!), klyftpotatis, grönsaker och sås, till efterrätt blev det morotskaka *mumma*

RSS 2.0